Varför NEJ till EMU?

Om Sverige är med i EMU överlämnar vi all makt över vår ekonomiska och finansiella politik till Europeiska Centralbanken (ECB). Enligt Maastrichtavtalet får ingen individ eller organisation utanför banken försöka att påverka bankens politik eller beslut. Inte ens en regering i ett EU-land. Är vi med i EMU förlorar vi de sista rester av demokrati.

ECB skall främja EU:s ekonomiska politik, som är baserad på ”en öppen marknadsekonomi och fri konkurrens”. Alltså fritt fram för stora privatägda företag.
Det är förbjudet för ett EMU-land att ha ett budgetunderskott på mer än 3procent av bruttonationalprodukten. Detta är en stark begränsning av en regerings förmåga att förbättra och bygga ut den offentliga sektorn.
Om ett land bryter mot 3procentregel kan det straffas. För Sveriges del skulle det innebära en straffavgift på ca 10 miljarder kronor – eller två tredjedelar av statens årliga utgifter för hälsovården. 3 procentregeln är en del av EU-ledningens strävan att tvinga medlemsländerna att genomföra neddragningar inom den offentliga sektorn samt långtgående privatiseringar.

Men ett land som inte är med i EMU får inte straffas.
Om detta talar inte EMU-anhängare!

Finns det krokodiler i Vänern?
Bör Sverige gå med i EMU?

Om någon skulle hävda att det fanns krokodiler i Vänern då skulle de flesta kräva bevis för det. Men när det gäller EMU verkar det som om man kan påstå vad som helst utan att behöva bry sig om några bevis.
Enligt regeringens EMU-minister Gunnar Lund kommer vi att åtnjuta fina fördelar om Sverige deltar i EMU:
• Bättre tillväxt
• Större ekonomisk stabilitet
• Ökade exportinkomster
• Lägre priser
• Ökad politiskt inflytande i Bryssel
Varför skall vi tro på denna rosafärgade prognos? Var finns bevisen? Verkligheten säger ju något helt annat!

Bättre tillväxt?
Sedan år 2000 har EMU-länderna i själva verket haft en lägre ekonomisk tillväxt än de länder som inte är med. Fast detta betyder inte att tillväxten är garanterad om Sverige inte blir medlem i EMU. Tillväxten beror nämligen på många olika faktorer i den globala ekonomin, inte bara på valutakurserna och räntan.

Större ekonomisk stabilitet?
Om stabilitet innebär att alla har arbete och hyfsad lön, bostad till rimlig kostnad, tillgång till nödvändiga offentliga tjänster och rimlig pension, då är det svårt att se hur euron kommer att hjälpa Sverige.
Om stabilitet i stället betyder ständig tillväxt och högre vinster till kapitalisterna, så är prognosen lika osäker, inte minst därför att det finns många tecken på en fortsatt nedgång i hela världsekonomin.

Ökade exportinkomster?
Inkomsterna från exporten av varor och tjänster beror på försäljningsvolymen och valutakurserna. EU-ländernas export till USA har stagnerat eller sjunkit under de senaste 18 månaderna, på grund av den tilltagande amerikanska ekonomiska krisen.
Euron har stigit med ca 30procent mot dollarn sedan januari 2001. Detta har inneburit stora problem för företag i Tyskland och andra EMU-länder. Deras produkter kostar mer i USA. Och varje dollar som de får betalt är värt färre euro när den växlas. Exportinkomsterna är därmed lägre.
I dagens skakiga världsekonomi kan varken Gunnar Lund eller någon annan förutse vad nästa månads exportinkomster blir – med eller utan euron. Historien visar också att ökade exportinkomster för svenska företag inte brukar komma folket till godo.

Lägre priser?
I EMU-länderna skulle påståendet om att ett EMU-medlemskap ger lägre priser mötas med bittert skratt.
T ex i Irland, Frankrike Tyskland, Grekland och Italien rasar folket över de kraftiga prisökningar på dagligvaror och tjänster som skett sedan euron infördes.
Visserligen kunde man påstå att prisökningarna skulle ha blivit ännu högre utan euron. Det är ju den typ av argument som är vanliga i den svenska ekonomiska debatten. Men det är naturligtvis bara svepskäl.

Ökad politiskt inflytande i Bryssel?
Socialdemokraterna och deras allierade i moderaterna lovade att Sverige skulle få ett stort inflytande i EU. Emellertid efter mer än åtta år som EU-land har Sverige inte lämnat någon prägel på EU, medan EU plöjt djupa spår i Sverige.
Det synnerligen begränsade inflytande som Sverige kan ha som medlem i EMU skall snart skäras ned ännu mer. Regeringen i vilken Gunnar Lund är EMU-minister stödjer ett EU-förslag om nya röstregler för ECB. Dessa regler innebär att Sverige och andra små EMU-länder inte skall få rösta om räntan lika ofta som de stora länderna.

Nej till EMU!
Sverige ut ur EU!