”Historiska befrielsebilder” – propaganda film i amerikansk regi

Rivningen av statyn av Saddam Hussein på Fardustorget i Bagdad som vi kontinuerligt fick se på TV och läsa om i tidningarna var en iscensatt och väl planerad propagandakupp.

Vi såg alla gång på gång TV-bilderna på hur statyn föll. Eftersom det var närbilder fick man lätt intryck av att det kunde vara mycket folk på plats. Filmen var också tagen så att man knappt lade märke till de amerikanska soldaterna. Det framgick inte att det var en amerikansk pansarvagn som rev statyn. Det talades inte heller om att det inte var direktsändning utan en inspelad videofilm.

Nyhetsbyrån Reuters stillbilder från platsen avslöjar däremot bedrägeriet.

Till skillnad från TV-bilderna visar Reuters stillbilder hela torget. Det framgår där att torget är i stort sett tomt. På platsen finns bara amerikanska soldater, inbjuden internationell media och en liten samling irakier. Allt som allt finns inte mer än ett par hundra människor på torget. Stillbilderna visar att den amerikanska militären noggrant har isolerat torget och bevakar platsen med pansarvagnar i alla riktningar. En kran på en amerikansk pansarvagn används för att fälla statyn.

Rivningen, som sker den 8 april, spelas upp inför utvalda TV-bolags (CNN, BBC, Fox) i förväg uppställda filmkameror och spelas in på video. Bolagen klipper sedan samman sina upptagningar och sänder filmerna på TV nästa dag, den 9 april.

Västs övriga massmedia spelar okritiskt med i Pentagons ”befrielsebilder” och hyllar rivningen, ”slutet på Saddam”, som ”historisk”, som en spontan massrörelse med ”tusentals lyckliga irakier” vilka ”firar sin frihet”.

Strax innan den iscensatta rivningen av statyn den 8 april dödade amerikanska soldater avsiktligen journalister från Al Jazeera och Reuters, nyhetsbolag som ofta har försökt visa vad som verkligen skedde.