Kommunernas överlevnad

I Norrbotten blir det efter valet stora förändringar i den kommunalpolitiska maktstrukturen. Socialdemokraterna förlorade i 11 av länets 14 kommuner sin maktposition. De ideologiskt mest urvattnade partipolitiska konstellationerna tar hand om kommunala ledningar. Här finns Vänsterpartiet hand i hand med Moderaterna i Boden, Socialdemokraterna med Moderaternas stöd i Gällivare. I andra kommuner finns en ”härlig” blandning av politiskt tyckande som har makten.
Varför denna politiska och ideologiska anarki? Svaret finns nog att söka ett tiotal år tillbaka i tiden, då Socialdemokraterna efter valet 1995 återtog regeringsmakten och påbörjade den ekonomiska saneringspolitiken efter den tidigare borgerliga regeringens skövlingar och härjningar. Under mottot: ”Den som är satt i skuld är inte fri”, påbörjade Göran Persson sitt arbete med att få ”ordning” på statens finanser.
Den statliga skuldbördan, som det fortfarande finns stora delar av har blivit allt mer en samhällelig skuldbörda som landets kommuner dignar under tack vare de övervältringar och statliga skyldigheter som kommunerna ålagts det ekonomiska ansvaret för. Dit hör grundläggande sektorer såsom bl.a. vården, skolan och omsorgen, Det här har medfört att kommunerna med sina skilda ekonomiska förutsättningar har haft olika svårt att klara av de nya pådyvlade statliga skyldigheterna, där Norrlands- och Norrbottenskommunerna fått slita mest ont. Norrland och Norrbotten anklagas för sitt ”bidragsberoende” vilket är ren och skär lögn. 3 procent av landets befolkning finns i Norrbotten, länet bidrar med 10 miljarder kronor, 8 procent, av landets totala handelsnettoexport. Och av hela landets handelsnettoexport på 125,5 miljarder kronor, så kommer 40 procent eller 49,9 miljarder kronor från Norrland inklusive Norrbotten. Trots denna ekonomiska tillväxt så betraktas Norrland av makthavarna söder om Dalälven såsom ett bidragsberoende koloniat.
De här faktiska förhållandena förklarar mycket av den partipolitiska turbulensen i Norrbotten. Lotta Gröning, ledarskribent i NSD, skrev ett öppet brev till Göran Persson, citat: ”Turbulensen inom Socialdemokratin beror inte på att du är en dålig ledare. Däremot har en gammalmodig partistruktur tillsammans med en ideologisk och politisk osäkerhet successivt byggt upp och förstärkt problemen. Samtidigt börjar kommunalpolitiker att tappa tålamodet på grund av att det kommunala självstyret gång på gång sätts ur spel. Det är inte så konstigt eftersom det är kommunalpolitikerna som får klä skott för folks missnöje med den förda politiken” slut citat. Nämnas bör även att sju tunga socialdemokratiska kommunalråd i Sveriges sju största städer har i DN:s debattsida angripit regeringens växande toppstyrning av kommunerna.
I min kommun Gällivare har kommunalfullmäktigemajoriteten antagit en underbalanserad budget för i år om 37 miljoner kronor i förhoppning om att statens bostadsdelegation – kommunakuten – skall tillskjuta dessa medel för att uppnå en budget i balans. Är detta en ansvarsfylld ekonomisk politik? Orsaken till min kommuns ekonomiska politik är i grunden den övervältning av statens skyldigheter och i synnerhet de socialdemokratiska och vänsterpartistiska kommunalpolitikernas anpassningspolitik till de statliga direktiven.
Det har även medfört att 1000tals moderna lägenheter rivits, att kommunala fastigheter vars produktionsvärde i storleksordningen 180 miljoner kronor sålts för drygt 8 miljoner kronor.
Man kan lugnt påstå att kommunernas ägarkapital om ca: 1,5 miljarder kronor enbart de sista åren försämrats genom rivningar och försäljningar utan att kommunens ekonomi förbättrats.
Så folks bristande och minskande intresse för politik och i sina egna vardagsnära frågor beror helt på den hitintills förda ekonomiska politiken, signerat av socialdemokratin och dess stödtrupper Vänsterpartiet, i viss mån Miljöpartiet i såväl som regering, riksdag som kommuner. Att en ny politisk era inletts med att Moderaterna tillåts breda ut sig i kommunalpolitiken med hjälp av SAP som VP bådar inte gott för framtiden.
Bror Wennström