Turkiets gruvarbetare i kamp

Gruvarbetarfacket Dev. Maden –Sen tillhör DISK, det turkiska LO. Dev. Maden – Sen´s informationsbulletin av den 15 maj 2002 innehåller mycket intressanta nyheter. En handlar om Mengen- Gökcesu kolgruvor där cirka 2 000 personer arbetar under jord. Dessa gruvor ligger i länet Bolu i nordvästra Turkiet.
Arbetarnas månadslöner är högst 250 miljoner Turkiska Lira, TL (ca 178 US-dollar). Enligt lagen om gruvarbete under jord är arbetstiden begränsad till 7,5 timmar per dygn. Trots detta tvingas de arbeta 10 – 12 timmar utan övertidstillägg.
Företagarna, som arrenderar fyndigheterna mycket billigt av staten, betalar inte arbetarnas sociala avgifter fullt ut. Samtidigt, utan att arbetarna gett sitt medgivande, registreras de ofta såsom ”frivilligt avgångna” och strax ”nyanställda” igen, trots att arbetet fortgått som vanligt. Därigenom går arbetaren miste om rätten till semesterersättning och sjukersättning.
I själva verket räcker inte lönen på 250 miljoner TL för en familj på fyra personer ( i Turkiet minsta antalet i en familj). Per dag blir det ca. 6 dollar för en familj. Detta innebär att man lever på svältgränsen. Türk- Is, ett av Turkiets tre största fackliga förbund, anger att om en familj på 4 personer tjänar mindre än 1 miljard TL (ca. 714 US-dollar) per månad, räknas den som mycket fattig. T ex är köttpriset två gånger högre i Turkiet än i Sverige. Om samma familj tjänar mindre än 324 miljoner TL (motsvarar ca. 231 US-dollar) betyder det svält.
Som man ser tjänar Gökcesus gruvarbetare mindre än det sista exemplet. Matkonsumtionen i Turkiet har under sista året minskat med 13 miljarder dollar.

Fackligt arbete förbjudet
Eftersom företagarna som arrenderar gruvorna, vägrar att följa arbetslagarna, är det för dem en lukrativ affär. En stor del av arbetskraften är dessutom ”svartarbetare”. Explosioner av gruvgas är något som ofta förekommer med dödlig utgång för många. I senaste stora explosion för några månader sedan dödades sju arbetare. Den mest aggressiva och giriga företagaren är Nurullah Ercan. I början av mars i år tvingade han sina arbetare att ”ta semester” utan lön och hotade dem, inför gendarmerna, lantpolisen i militär uniform, med avsked om de tog kontakt med fackförbundet. Han sade också att om någon var medlem i fackföreningen, måste denne utträda omgående, annars blir det avsked. Ercan och andra företagare har stängt gruvor där arbetare organiserat sig. På så sätt straffas arbetarnas familjer med svält, även den handelsman som säljer livsmedel till dessa. Handelsmännen i området och folket tar arbetarnas parti. Ercan lejer kriminella för att terrorisera arbetarna och folket i området. Gendarmeriet finner alltid anledning att terrorisera arbetarna. Vid militärkuppen 12 september 1980 skapades en fascistliknande, korporativ, juridisk ram i landet. Samtidig ändrades arbetslagstiftningen och uppställdes en mängd hinder för arbetarnas organisering.

Facklig anslutning sjunker
Enligt Dev. Maden Sen´s dokumentation delas olika yrkesverksamheter upp i olika strikt definierade avdelningar såsom landsvägstransport, järnvägstransport, luftvägstransport och sjövägstransport, som inte tillåts samorganisering. Utan fackförbundens samtycke har inrikesministeriet indelat arbetskraften i 28 olika kategorier, som alltså ej kan organiseras gemensamt. Hindren blir en lång lista och en konstruktiv dialog mellan inrikesministeriet och de fackliga tjänstemännen ha totalt försvunnit.
På grund av juridiska hinder och dagligt förtryck har det fackliga engagemanget stadigt minskat. Innan militärkuppen 1980 fanns nära tre miljoner fackligt organiserade. Idag har dessa reducerats till 80 000. Efter den ekonomiska krisen i februari 2001 sänktes produktiviteten och ekonomin minskades med 9.5 procent och ca 800 000 förlorade jobbet. Trots detta är idag, 22 år efter militärkuppen, befolkningen och arbetstagarnas antal mycket större än då. Enligt statens statistiska byrå ( DIE, www.die.gov.tr) fanns 18.5 miljoner registrerade arbetstagare under första kvartalet av 2002. Enlig samma källa var befolkningen 67 miljoner och av dessa 21 miljoner arbetskraft.
Cirka 25 miljoner räknas som stående utanför arbetsmarknaden. Därtill finns ca 2.5 miljoner arbetslösa. Industriarbetarna utgör något fler än fyra miljoner, byggnadsarbetarna ca en miljon och tjänstesektorn ca 9.5 miljoner. Jordbruket sysselsätter 6.5 miljoner varav en stor del självägande bönder. Om man tar hänsyn till äldre och säkrare siffror bör det existera mellan två och två och en halv miljon säsongsarbetare i jordbruket. I Turkiet finner vi närmare hälften av ekonomin inom den informella sektorn.
Statens Statistiska Byrås resultat kan diskuteras. Även sysselsättningsgraden och arbetslöshetssiffrorna är mycket osäkra. Till exempel finns i Turkiet ca en miljon oregistrerad immigrantarbetskraft från f d sovjetrepubliker och övriga asiatiska länder. Detta gör i alla händelser att organiserandet av arbetarna blir dubbelt svårt och underlättar för motståndarna att krossa den fackliga kampen. Trots att det alltså finns minst 20 miljoner arbetstagare, är bara 800 000 fackligt organiserade. Ett märkligt och dramatiskt förhållande. Det belyser regimens antidemokratiska karaktär.

Solidaritet behövs
Att förlora kampen i Gökcesu betyder att förlora möjligheter till organisering av dessa 2 000 gruvarbetare och kommer att öka förtrycket i hela området. Om man ser denna sak isolerad verkar den liten, men trots allt har solidaritet med denna kamp en stor symbolisk betydelse. En seger för Gökcesus arbetare öppnar dörren för större händelser och inger mod hos Turkiets alla arbetare. Det nödvändiga världsvida solidaritetsnätet består av små maskor. Den som inte förlorat upprorets värme mot orättvisan kommer att ge en hand till gruvarbetarna.
Yusuf Küpeli
Svenska: Ingvar Enghardt

Du som vill stödja gruvarbetarna i Turkiet och speciellt de 58 familjerna i Gökcesu kontakta Yusuf Küpeli , Tel: 08- 710 10 58
e- mail: yusuf@telia.com