Våldet i Colombia trappas upp

Efter 38 års inbördeskrig i Colombia har det politiska våldet kraftigt förvärrats de senaste månaderna. USA ökar det militära biståndet till regeringens kamp mot folkets gerillagrupper.
Det smutsiga kriget i Colombia pågår nästan obemärkt i en omvärld som är upptagen av att bekämpa ”terrorism” i Mellersta Östen och Afghanistan. Ändå är de civila offren bland Colombias 42 miljoner invånare fler än bland israeler och palestinier. Mellan 3 500 och 4 000 civila dödas i strider varje år.
Ett skäl till det ökande våldet är att tre års fredsförhandlingar mellan regeringen och Farc avbröts i februari som ett led i USA:s så kallade terroristbekämpning. Colombias regering beslöt då att försöka driva ut gerillaarmén från områden som Farc befriat för länge sedan. Svaret från FARC har blivit en intensifiering av kampen.
I slutet av maj valdes den partilöse högerkandidaten Álvaro Uribe till landets nye president.
I valrörelsen hade Uribe hotat att fördubbla de militära resurserna i kampen mot Farcgerillan. När valsegern var klar mildrade han visserligen tonfallet och vädjade om ”internationellt stöd” för att återuppta förhandlingar med gerillan. Signalerna har tagits emot mycket positivt av både USA och EU, vilket tyder på deras karaktär. ”Uribe är de reaktionära krafternas och USA:s man”, säger Colombias Kommunistiska Parti, som naturligtvis strävar efter fred, med inte till priset av folkets underkastelse.

Det långa smutsiga kriget

När Colombias revolutionära väpnade styrkor, FARC (Fuerzas Armadas Revoluciaonarias de Colombia) grundades den 27 maj 1964 var det ett svar på oligarkins ständiga angrepp mot de sociala och fackliga rörelserna i Colombia; men ingalunda var det FARC som utlöste den våg av våld som sedan länge väller över landet.
Vill man förstå den politiska kampen i Colombia måste man gå långt tillbaka i historien. En enastående beskrivning av uppgörelserna under det tidiga 1900-talet gav Gabriel García Márquez i sin roman ”Hundra år av ensamhet”, där han använder sig av ”magisk realism”, den latinamerikanska litteraturprincipen som skildrar klasskampens utveckling vid exemplet av en familj på landet genom flera generationer.
En given utgångspunkt är ”libertador” Simón Bolívars kamp för att befria landet i de norra Andarna från den spanska kolonialismen. Efter sin slutliga seger 1821 i Venezuela erövrar Bolívar samma år också Bogotá och proklamerar som president Staten Storcolombia vilken bestod av Venezuela och Nya Granada (ungefär dagens stater Colombia och Panama). Efter befrielsen av Vicekungariket Quito (idag Ecuador), Peru och Övre Peru (idag Bolivia) år 1824 vill Bolívar förverkliga sin vision om ett enhetligt fritt Latinamerika, men han misslyckas på grund av inre motstånd och de rådande socialekonomiska strukturerna. Storcolombia splittras 1830 och det nygrundade Konservativa partiet säkrar med sin strikt centralistiska politik kyrkans och slavägarnas egendom. Försvararen av den fattiga landbefolkningens rättigheter blir Liberala partiet som härskar under nästan hela andra hälften av 1800-talet. Efter att de konservativa 1886 övertar makten förföljs dock liberalerna brutalt. Striderna leder till ett klassiskt tvåpartisystem vilket varar ända tills idag. Till följd av inre svaghet förlorar Colombia efter inbördeskrig 1903 provinsen Panama. Efter mer än 40-års konservativt herravälde övertar 1930 åter liberalerna makten och för en decentralistisk politik. 1936 görs det första allvarliga försöket att genomföra en jordreform. Liberala partiet stiftar ”Lag 200” som en följd av att bönder och indianer med stöd av det 1930 grundade Kommunistiska partiet (PCC) ockuperat mark för att bryta med storgods-ägarmodellen.

Våldets ursprung
Nästan samtliga regeringsskiften i Colombia har åstadkommits genom val. Statskupper förblev undantag, vilket inbringat landet ända tills idag ryktet av att vara ” Latinamerikas äldsta demokrati”. Men detta påstående tar varken hänsyn till omständigheterna under vilka valresultaten har kommit till eller till det brutala förtrycket av respektive politisk motståndare och speciellt av landbefolkningen.
Höjdpunkten av förtrycket är inbördeskriget 1948, när i det s k ”Bogotazo” Jorge Eliécer Gaitán, advokat och arbetarnas och böndernas försvarare, mördas. Han var presidentkandidat för Liberala partiet och tilldrog sig hatet från oligarkin som fanns i ledningen för båda de stora partierna, i samma takt som han gav utrymme för folkets socialistiska och antiimperialistiska idéer.
Oligarkins mord av Gaitán inledde 1948 en epok som i Colombia kort och konsist kallas ”violencia” – våldet. Här ligger rötterna till de paramilitära dödsskvadronerna som storgodsägarna använde som sin privatarmé för att fördriva bönderna från deras gårdar och som idag fortfarande är skyldiga för många massakrer bland landarbetarna. Och här ligger också rötterna till böndernas organiserade och även väpnade motstånd, efter att delar av liberalerna och Kommunistiska partiet 1949 hade uppmanat till att organisera folkets försvar. PCC:s uppmaning att mot regeringens terroristiska ”blod och eld”-politik ställa massornas organiserade självförsvar, fann brett gehör. Både liberalerna och kommunisterna bildade väpnade grupper, alltså liberala och kommunistiska gerilla som är föregångarna för dagens gerillarörelse.
Den konservative presidenten Ospinas militär slog hårt mot bondeorgani-sationerna, gerillabasen Davis bombades 1953. Starskottet till detta regelrätta krig gav de högerkrafterna på den 9:e Panamerikanska konferensen 1948 i Bogotá, där de i det påbörjade kalla krigets anda grundade OAS, de Amerikanska staternas organisation och där de grundlade sin antikommunistiska ”kontinentalförsvars”strategi.

Diktatorer och Pentagon mot folket
Den 13 juni 1953 roffade general Rojas Pinilla åt sig makten i Colombia och lovade att göra slut på ”violencia”. Endast staten skulle få använda vapen, och förhandlingar inleddes för att återintegrera de väpnade grupperna i det civila livet. Stora delar av den liberala gerillan, vars kamp mer hade präglats av partipolitiska syften och mindre av målet att förändra samhällssystemet, lade ner sina vapen. Men diktatorn höll inte sina löften, många gerillasoldater sköts trots att amnesti var utlyst, och Rojas förbjöd det Kommunis-tiska partiet.
Folkets svar var oroligheter i hela landet och gerillarörelsens ökande på nytt sin aktivitet, delvis också på liberalernas håll. Detta ledde 1957 till att diktator Rojas störtades. En bidragande orsak var att varken de konservativa eller liberalerna längre såg sina intressen på rätt sätt förvaltade av Rojas. Båda partierna kom överens att vart fjärde år avbyta varandra vid maktutövningen. Åter utropades en amnesti för de väpnade grupperna, men den kommunistiska gerillan anslöt sig inte till den beordrade vapennedläggningen.
Under president Alberto Lleras riktas oligarkins angrepp nu med hjälp av några liberala grupper mot folkets självförvaltningszon Marquetalia, som hade skapats 1955. Andra liberala grupper bildar Revolutionära Liberala rörelsen (MRL), som i början kände närhet till Kommunistiska partiet och den kubanska revolutionen. Bland andra ur MLR framgick 1965 Nationella befrielsearmén (Ejécito de Liberación Nacional).
I maj 1964 utropar Pentagon sin ”Plan LASO” (Latin-American Security Operation) och ger därmed startskottet till militärens angrepp mot böndernas självförvaltningszon Marquetalia, vilken som agrar-politiskt projekt håller på att vinna allt större inflytande. Efter att bönderna upprepade gånger lyckas att slå tillbaka paramilitära angrepp går militären under president Guillermo León Valencia över till strategin för ett långvarigt krig och använder tung krigsutrustning mot böndernas självförsvar.
Några dagar efter angreppet mot Marquetalia bildas av olika självförs-varsgrupper Colombias revolutionära väpnade styrkor - FARC. Makthavarnas angrepp mot Marquetalia varar den gången inte länge, självförvaltningszonen kan försvaras och kunde det ända tills nu. Kampen pågår fortfarande och kostar varje år omkring 30 000 colombianska kvinnors och mäns liv. 1982, med växande militär styrka, antar de revolutionära stridskrafterna namnet ”folkarmé” (Ejécito del Pueblo - EP). Idag är FARC-EP Latinamerikas mest betydelsefulla gerilla.

Legal opposition och väpnad kamp
Den kubanska revolutionens medvind tillförde den ickebeväpnade vänstern och fackföreningarna på 1960- och 70-talen större inflytande bland städernas arbetare och intellektuella. PCC:s 10:e kongress 1966 tog hänsyn till den nya situationen i Colombia, som inte längre bara var präglad av självförsvaret och de fördrivnas rätt att återvända till sina gårdar, utan även av många människors insikt att kampen mot storgodsägarna och regeringen på grund av deras intolerans principiellt måste ha en antiimperialistisk och anti-latifundisktisk karaktär. Att kämpa mot orättvisan och för demokrati innebar orienteringen på en kombination av alla former av masskampen, uttryckligen inklusive den väpnade kampen. Samtidigt splittrades spåren av de internationella händelserna även i Colombia det kommunistiska partiet. Det maoistiska PCC-ML och dess beväpnade arm ”Folkbefrielsearmé” (Ejécito Popular de Liberación - EPL) grundades. Delar av EPL lade senare ner den väpnade kampen, andra inlemmades i paramilitära förband. Rester av EPL utgör i dag efter ELN den tredjestörsta gerilla i Colombia.
Under president Belisario Betancurs regering beslutar FARC-EP och andra gerillagrupper 1984 i Urine avtalet ett vapenstillestånd och grundar med ”Unión Patriótica” (UP) ett politiskt parti som genast kunde ställa upp med hundratals folkvalda. Colombias härskande klass reagerade med att mörda 3 500 UP-medlemmar.
Gerillan svarade med sammanslutningen av FARC-EP, ELN, EPL, PRT, M-19 (en stadsgerilla som på 1970-talet hade bildats av resterna efter exdiktator Rojas Alianza Nacional Popular och som senare för sin integrering med statsapparaten belönades med ministerposter) och ytterligare små gerillagrupper till gerillakoordinationen Simón Bolívar (CGSB), som höll samman under en viss begränsad period.

Facklig kamp
Trots det smutsiga kriget mot vänsterkrafterna förekom i landet ständigt också nya fackliga aktioner och strejker. 1990 lät högern i ett svep mörda tre presentkandidater – liberalernas, UP:s och den från M-19. President César Gaviria, som på detta sätt valdes utan motkandidat, beordrade den 9 december 1990 mitt under fredsförhandlingar strormningen av FARC-EP:s huvudsäte. Motaktioner från FARC-EP, ELN och rester av EPL tvingade staten till nya förhandlingar. Men dessa förblev resultatlösa då staten oförminskat fortsatte sin invanda strategi att stödja och utrusta de paramilitära dödsskvadronerna vilka cyniskt och vilseledande kallar sig för ”Colombias förenade självförsvars-grupper” (Autodefensas Unidas de Colombia - AUC). Deras uppgift är fortfarande att fördriva bönderna från sina gårdar till förmån för storgodsägarna, men nu är det förknippat med ytterligare en målsättning: att hindra stödet till rebellerna. Med denna bakgrund samarbetar militären allt mera öppet med dessa dödsskvadroner.
Antalet colombianer som fördrivits från sin jord räknas mellan 1984 0ch 1994 till 700 000. I FN-rapporten om mänskliga rättigheter år 2000 talas om mer än två miljoner fördrivna. De drabbade är främst svarta och indianska urinvånare.

Plan Colombia för hegemonin
Den US-amerikanska regeringen hoppades – utifrån sina egna ideologiska förväntningar - att den colombianska gerillan skulle försvinna när den socialistiska gemenskapen kollapsade. Men precis tvärtom uppnådde FARC på grund av sin tilltagande styrka internationellt status av ett krigförande parti. Stadsmiliser upprättades och Pentagon talade om allvarliga risker av ett annat Kuba.
Under andra hälften av 1990-talet ändrade därför Colombias regering på Pentagons order sin strategi och startade ”kampen mot narkotikan”. Man förstörde de viktigaste kokainkarteller i Medellín och Cali, vilka allt oftare hade föredragit egna vägar förbi sina CIA-relaterade förbindelser, och utnämnde sedan helt enkelt FARC och ELN till narkotikagerilla. Bondeorganisationerna riktade sedan 1996 många strejkaktioner mot regeringens kokaförstörelsepolitik, understödda av en växande student- och fredsrörelse.
Det colombianska folkets tilltagande längtan efter fred ledde till nya förhandlingar med FARC-EP och i januari 1999 till upprättandet av en demilitariserad zon. Där förhandlades i tre år om fred, som enligt rebellerna endast kan uppnås med social rättvisa och bekämpning av de paramilitära grupperna. Clinton-regeringen beviljade som en reaktion på dessa förhandlingar mer än två miljarder dollar för ”Planen Colombia”, som faktiskt syftar till att förinta motståndsrörelsen för att bli av med en faktor som skulle kunna störa USA:s hegemoni över hela Amerika. Planen Colombia ska med militära medel garantera det ekonomiska ALCA-projektet, frihandelszonen för hela Amerika som redan Georg Bush sen ville förverkliga. EU som var tänkt som andra finansiär för Planen Colombia gav upp sina förbehåll mot krigsprojektet när den demilitariserade zonen i januari 2002 hade upplösts och när Vita Husets strategi att utnämna de upproriska krafterna till terrorister hade fått fotfäste i världen. Återigen förblev löften till Colombias befolkning tomt prat. Colombias militär bombade och ockuperade zonen.
President André Pastrana, som 1998 hade vunnit valet för de konservativa med löftet om fredssamtal, var den fjortonde president som deklarerat krig mot FARC, utan framgång. Hans efterföljare Álvaro Uribe, som lovat även han ett kompromisslöst krig mot gerillan, kommer inte att nå större framgångar.
Den 49-årige Alvaro Uribe är advokat och utbildad i Oxford och Harvard. Under valrörelsen avslöjades att Uribe har haft samröre med paramilitären AUC. Man måste räkna med att han kommer ta till paramilitära högerstyrkor för att bekämpa gerillan.
Vänsterkrafterna har mitt uppe i en ny våg av mord av fackförenings- och PCC-medlemmar under PCC:s ledning bildat alliansen Socialpolitisk Front (FSP), som vann första framgångar vid parlamentsvalen i mars. I presidentvalet var Luis Eduardo Garzón kandidat för FSP och facket. Men på grund av högerns hårda förtryck hade vänsterns kandidat inte heller i detta val någon chans.

Günter Pohl / UZ

Solidaritet i Sverige

Den 8 juni genomförde den progressiva colombianska organi-sationen Jaime Pardo Leal tillsammans med progressiva krafter i Sverige på teater Tribunalen i Stockholm en solidaritetsdag till stöd för det colombianska folkets kamp mot oligarkins ökande övergrepp och till stöd för den bolivarianska processen i Latinamerika.
Carlos Lozano, vice generalsekreterare för Colombias KP, underströk att Uribes politik inte är svaret på colombianernas drömmar om fred. Uribe är högerns man. Den militära upprustningen som han tillsammans med USA planerat kommer endast att leda till ökat våld mot civilbefolkningen.
Resultatet kommer också bli ytterligare sociala nedskärningar i ett land med en arbetslöshet på över 20 procent och en militärbudget som slukar över 30 procent av BNP och som nu ska höjas ytterligare till 60 procent. Lägger man därtill räntorna som Colombia måste betala för skulder till Internationella Valutafonden, så är inga pengar kvar för sociala utgifter och krisen total.
Carlos Lozano underströk enheten mellan kommunisterna och Farc, mellan politisk och väpnad kamp som ingen terroristanklagelse från Washington kan rubba.
SKP:s ordförande Rolf Hagel försäkrade PCC och Farc de svenska kommunisternas solidaritet. I sitt tal visade han på sambandet mellan det långa smutsiga kriget i Colombia och den imperialistiska globaliseringsprocess som präglas av krig, militarisering, förtryck av demokratin och sociala nedskärningar.