Från Söderhamn
Hälsingeupproret startat

Kampviljan är stark bland vårdpersonalen. Undersköterskorna i Söderhamn har startat Hälsingeuppropet. Den kommunalanställda vårdpersonalen har fått nog. Låga löner och en ohållbar arbetssituation har fått undersköterskorna, som arbetar på Hedbacka ålderdomshem, att starta ett ”Hälsingeuppror”. Inspirationen har de fått från Borlänge, där man satt igång det omfattande ”Dalaupproret”. Undersköterskorna har haft ett första möte i Ljusne med en representant från Borlänge och fått information om hur de har jobbat där med saken. Redan i våras startades en namninsamling för högre lön och hittills har man fått in cirka 1 000 namn.
– Vi vet att det inte finns tillräckligt med pengar i kommunen, men vi vill ha mer statligt stöd till vården, säger Ing-Mari Edling.

Lägg ribban högt
Hon anser att ingen ska behöva ha en månadslön på 12 000 kronor i månaden, men anser att kravet på en ingångslön på 17 000 för ett vårdbiträde och 18 000 kronor för en undersköterska än så länge är en utopi. Men det gäller att sätta ribban högt för att höja statusen inom yrket.
Kommunen ska ha en eloge för att man antagit en policy om att all nyanställd personal ska ha minst undersköterskeutbild-ning. Det är ett bra sätt att höja statusen säger Ing-Mari Edling.
Förutom högre lön kräver undersköterskorna en bättre arbetsmiljö.
- Vi arbetar under en enorm stress, vi har inte den tid vi skulle behöva för pensionärerna, säger en annan av sköterskorna. Kvällarna är värst, det är ibland som att jobba på löpande band. Redan innan man kommer till jobbet har man planerat hur man ska få allt att klaffa.

Tvingas göra avkall
På natten arbetar två på Hedbacka ålderdomshem där det bor 50 pensionärer med ett stort vårdbehov. Ibland tvingas man t ex göra avkall på att vara två när man använder lyft, säger en. Personalen räcker helt enkelt inte till.
En annan het potatis som diskuterades är det s.k. ”tvättstugeschemat” eller Kastanjemodellen, som bygger på att personalen själv ska lägga upp arbetet och bestämma hur mycket de vill jobba. Det låter bra. Men om vi lägger ett schema där vi har ett visst antal undersköterskor på tider då det mest behövs, så betyder det att man måste ha delade turer. Personalen räcker inte till, säger de.

Föra dialog med facken
Arbetstidsmodellen har skapat oro på arbetsplatserna och undersköterskorna tycker inte att de fått tillräcklig information. Nu planerar de att föra en dialog med facket och kommunen om sina krav. Intresset för det nystartade förbundet, ”Sveriges vårdförbund” i Nedre norrland är stort, men undersköterskorna vill först se vad deras eget fack Kommunal kan göra för att förbättra situationen innan de överväger att byta fackförbund
Einar Johansson
ej@skp.se

Stöd från pensionärerna

De sex PRO-föreningarna inom Söderhamns kommun kommer att i sin samorganisation behandla vårdfrågorna stöd för undersköterskornas ”Hälsingeuppror”. Pensionärerna är den målgrupp som är i största behov av en vårdpersonal som får sina krav tillgodosedda. ’”Upproret” skall spridas och behandlas i alla Hälsinglands kommuner. Det säger initiativtagaren bland pensionärerna i Söderhamn Einar Johansson. Han vet att också SKP och KPML(r) stödjer vårdbiträdenas kamp.
- För stunden vågar jag mig inte svara för v-partiet, men hoppas att även de ställer upp. De övriga partierna med socialdemokraterna i spetsen, som haft hand om och ansvarar för regeringens jämställd-hetsfrågor, tror jag på förhand kan skippas, säger Einar Johansson.
Alla vet att kommunerna saknar tillräckligt med medel för en god vård. Därför ställs kravet till regeringen om mer och tillräckliga medel för kommunerna att klara en trygg vård för åldringarna och därmed trygghet jäven för vård arbetarna.
EJ