SKP Norrbottens distriktstyrelsemöte

Mötet inleddes med en tyst minut till minnet av Berndt Fantenberg och Alvar Mella. Som kassör i distriktet efter Berndt valde styrelsen Fredrik Olofsson och till sekreterare Kurt Björnfot.
Diskussioner som präglade mötet var de rådande förhållandena i länet, med avveckling och nedrustning av den offentliga sektorn och den svenska ”välfärden”. I vissa orter förekommer uppmärksammade turbulenser bland valda politiker som inte accepterar de rådande förhållandena. T ex finns bland socialdemokraterna i länet motsatta uppfattningar om hur man ska klara den kommande kommunala budgeten.
I Arvidsjaur avgick socialnämnden i protest mot kommunstyrelsen som inte beviljar extra anslag för verksamheten, så att kommunstyrelsen mot sin vilja fick ta ansvaret för verksamheten.
I Boden hotar kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande att avgå om inte socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden avgår och verksamheten flyttas under kommunstyrelsen. Så tala om politikens ”Upp och Ner”! I övrigt finns inom länets kommuner både inom och utanför de politiska partierna motstridiga uppfattningar om hur verksamheterna skall klaras av.
Vänsterpartiet i Norrbotten verkar vara det enda parti inom det politiska etablissemanget som inte verkar veta vad som pågår. De klamrar sig fast vid de rådande förhållandena och förlitar sig till sina bundsförvanter, socialdemokraterna, i hopp om en fortsatt plats vid de politiska ”köttgrytorna”. De borgerliga partierna låtsas upprätta s.k. alternativa förslag till den politik som de själva aktivt stött och blött, man måste ge sken av politisk vilja.
Till frågan om SKP: s deltagande i valen på hösten 2002 beslutade distriktstyrelsen att trots partiets begränsade resurser ändock försöka delta i samtliga val, och att man förutom deltagande i kommunala val, även skulle utarbeta ett program för deltagandet i landstingsvalet. Landstingsvalet ansåg DS vara en av de viktigaste frågorna, mot bakgrund av hotet om att landstingen skall upphöra och ansvaret för verksamheten flyttas över till kommunerna. Följden av en nedläggning av landstingen kan bara bli ytterligare segregation där kommunernas olika ekonomiska förutsättningar blir avgörande för kvalité och standard på i första hand sjukvården. Det här kan enbart bli ytterligare en länk i den borgerliga privatiseringskedjan av den offentliga sektorn.
Skolan kommer med all rätt att bli en viktig fråga inte enbart under valrörelsen, utan en av de stora framtidsfrågorna över huvud taget. Skolan måste få en ideologisk definition, så att den inte enbart uppfattas såsom utbildning för vederbörandes försörjning, utan skolan och utbildningen skall ses såsom en investering som kräver försakelser, uppoffringar och energi ifrån i synnerhet ungdomar. Och utdelningen av dessa insatser skall inte enbart innebära en utbildning utan i ännu större grad en utdelning av de framtida vinster som utbildningen medför i produktionen och arbetet.

DS beslutade att genomföra en mötesturné i länet och arbetsutskottet fick uppdraget att ansvara för förberedelserna. En programkommitté utsågs för läns- och landstingsprogram.
Åtgärderna som vidtagits gentemot några SKU-kamrater som distanserat sig från SKP som moderparti godkändes enhälligt av DS.
Diskussionerna och debattinläggen som präglat mötet andades konstruktiv arbetsvilja och optimism.
Bror Wennstöm
Ordförande