Vilken människosyn har du, Björn Rosengren?

Vad som generellt kännetecknar makthavare i historien är misstänkliggörande av icke-makthavare med därpå följande förtryck av dem. Även ett mjukare förtryck som manipulation har förekommit från makthavares sida.
Detta har fört med sig att våld föder våld, förtryck föder förtryckare och missbrukade människor blir missbrukare.
Vidare har makthavare uppfattat och uppfattar troligen fortfarande icke-makthavare som objekt åt sig och den ekonomi makthavare förespråkar.
Vi har levt och lever i ett ekonomiskt konkurrenssamhälle som av många makthavare uppfattas som ett sunt och sant tillstånd. I det samhället skall den bäste vinna. Vidare anses människor som är arbetslösa i ett sådant ”sunt samhälle” ha sig själva att skylla. De är troligen lata.
Makthavare som har förespråkat liberal ekonomi har också sett till att arbetssökande människor blivit många, många, många och billiga, billiga, billiga.
Människor idag har fått lov att lämna sina arbeten och arbetssökande människor har blivit mycket, mycket många.
Då finns större tillgång på dem än det finns arbeten åt dem. Alla arbetande människor kan därmed bli billiga som arbetskraft.
Emellertid är ekonomisk konkurrens till sin karaktär krigisk och krig är inte sunt. I ett krigiskt samhälle vinner inte den bäste.
Trots att makthavare har försatt människor i arbetslöshet, tror att strategin säger att 1/3 skall vara detta, så anser många makthavare ändå att arbetssökande har så mycket frihet. Detta i förhållande till dem som lyder under ”arbetets förtryck”. Ett förhållande som makthavare själva har skapat fram med tanke på en särskild ekonomisk strategi.
Att ställa arbetssökande (genom att ge falskt sken av att de skall få det bättre) mot de arbetande som upplever att de står under arbetets förtryck är inte rent spel. Det hade varit ärligt och rakt av dig, Björn Rosengren, om du istället berättat om den ekonomiska strategin i DN-debatten.
Anna Nilsson, Umeå