Uppvisning i demokratislakt.

Socialdemokraternas extrakongress med EMU-frågan i centrum blev ytterligare en uppvisning i demokratislakt, en kongress där ledningen öppet körde över majoriteten av sina medlemmar.
Om ett annat parti i den svenska politiska floran hållit en sådan föreställning hade man med säkerhet kunnat skriva: "En sådan kongress till och partiet är krossat." Graven som delade de ideologiska lägren på kongressen liksom partiet i dess helhet är djup och egentligen oöverbyggbar, och har föranlett många kommentatorer att förutspå en splittring. Men socialdemokraterna har tydligen en medlemsskara med omätlig lojalitet för vilken inget alternativ finns. Till detta bidrog en mycket målmedveten Göran Persson med besvärjelser om "arbetarrörelsens kamp mot kapitalet" och nödvändig enighet. Värre missbruk av arbetarrörelsens traditioner och visioner kan knappast tänkas! Med beslut om ett antal sociala reformer "i den takt det statsfinansiella utrymmet tillåter" vaggades ombuden än en gång in i tron att allt är som det ska med socialdemokratin och att de sociala målsätningarna står fast enligt gammal arbetartradition.
Men även om kongressen med ett stort antal funktionärer som ombud upprätthöll skenet av enighet utåt, så är helhetsbilden inte lika vacker. Under de senaste decennierna har SAP trots en tålig medlemskår sakta men säkert malts ner. Medlemsantalet sjunker, aktiviteten minskar och profilen som arbetarparti och folkrörelse tynar bort. Toppstyrningen har blivit SAP:s mest markanta kännetecken. Göran Persson har helt fängslats av Tony Blairs s k "nya" politiska linje - att strunta i medlemmarnas och väljarnas uppfattning och driva igenom sin linje, d v s full maskin högerut.
SAP-kongressen följde ledningens krav och beslutade att "socialdemokraterna vill att Sverige skall delta fullt ut i valutasamarbetet". Detta JA till EMU pressades fram trots att partiledningen vet att partiets medlemmar liksom svenska folkets majoritet avvisar EMU.
I sitt öppningstal hävdade Persson att vi måste ansluta oss till EMU för att kunna bekämpa monopolkapitalet och dess globalisering. Det han förteg var att denna "kamp" ska bestå i fortsatta privatiseringar och nedskärningar av den offentliga verksamheten och ett ständigt växande demokratiskt underskott. Allt detta är förankrat i EMU och det är just detta som folkflertalet i landet säger NEJ till. Det borde räcka att hänvisa till den nyligen av EU sanktionerade fusionen mellan Deutsche Bank och Dresdner Bank till världens med avstånd största bankimperium för att sticka hål på Perssons lögn. Tillhör inte detta tyska "europeiska" storkapital just den kategori "globaliserat monopolkapital" som Persson säger sig vilja bekämpa med EU/EMU:s hjälp?
Grövre lurendrejeri kan knappast tänkas av de som följt utvecklingen sedan Sveriges EU-inträde. Men då liksom nu känner SAP-toppen inga gränser för hur långt man kan gå med lögner och hot för att pressa fram svensk anslutning till ett Europa under storkapitalets totala ledning. Även av kritiker i det egna partiet angrips Persson för intellektuell ohederlighet när han påstår att EU och dess Monetära Union ska bekämpa storkapitalet. På kongressen var motståndarna till EMU i ett klart övertag när det gäller argumenten och i tolkningen av opinionen, men tyvärr var de i numerärt underläge.
Carl Tham, tidigare minister i den socialdemokratiska regeringen, sa i sitt inlägg bl a:
"Jag har träffat bankdirektörerna i den Europeiska Centralbanken. Tro mig! De är inga frontsoldater i kampen mot den globala kapitalismen."
Dessvärre trodde inte kongressombuden på Carl Tham eller så var de inte tillräckligt modiga att de vågade trotsa mannen "som alltid vet bäst" - statsministern.

För att något dämpa den oro i leden som ledningen måste räkna med i samband med EMU-beslutet accepterades att en folkomröstning ska föregå inträdet i EMU. Efter att samtliga andra partier i riksdagen krävt en folkomröstning hade SAP-toppen dessutom egentligen inget annat val än att anamma förslaget.
Men inte heller i denna fråga fanns ett ärligt ja, utan ett tricksande Ja, men …
När folkomröstningen ska hållas är inte klart, förmodligen när regeringen anser att opinionen är tillräcklig preparerad och indoktrinerad av den kapitalstarka Ja-rörelsen.
Även i fråga om själva omröstningen finns ett hot inbyggt - det blir ingen omröstning om inte lönerörelsen blir "tillräckligt" återhållsam. Det vill säga, om inte de kollektivanställda avstår från löneökningar som kompensation för försämrad samhällelig service och ökat arbetstempo, då kommer regeringen inte att "tillfråga folket om dess uppfattning i den viktigaste frågan som vi haft att ta ställning till" enligt Persson själv.
Snacka om utpressning! Pressade löner - det är rak EMU-linje. Och skulle opinionen tyda på ett Nej till EMU, tror sig Persson &Co tydligen kunna förskansa sig bakom påståendet att lönerna ökat för mycket för att helt enkelt avblåsa folkomröstningen.

Var de högtavlönade direktörerna och välsituerade aktieägarna kommer in i denna bild framgår av ett inlägg av moderaternas ordförande Bo Lundgrens inlägg i DN den 19 mars 2000.
Med vällust citerar han Göran Persson på kongressen: "Valutasamarbetet kan bidra till lägre ränta och därigenom till högre sysselsättning. Det underlättar människors möjligheter att resa utan hänsyn till nationsgränser och det bidrar till ökad handel, bättre konkurrens och lägre priser på den inre marknaden." Och understryker förståss - med all rätt - att det är samma argument som moderaterna framfört sedan inträdet i EU 1995. Men för att socialdemokratin nu tuggar efter vad moderaterna sagt blir inte lögnerna mera sanna. Verkligheten har under de senaste månaderna fört varje detalj i dessa påståenden in absurdum. Att Persson inte håller sig för god att babbla om "underlättade resor" som ett argument för att Sverige totalt ska ge upp sin ekonomiska självständighet och överföra demokratiska beslut om landets utveckling till enväldiga och oantastliga bankherrar belyser bara ytterligare på vilken slak lina Ja till EMU rör sig. Att kongressen svalde denna sorts falskspelartricks avslöjar i sin tur hur långt ombuden befann sig från folkflertalets verklighet. Är de medvetna om att de fullt ut bedriver moderaternas politik?

Bo Lundgren och hans gelika tar naturligtvis tacksamt emot. Han pläderade i DN för en folkomröstning så fort som möjligt, på hösten i år. "Målet måste nu vara att vi ska kunna införa euron så snabbt som möjligt. När Sverige blir EU:s ordförandeland den 1 januari 1001 bör ett beslut finnas", skriver han.
"För varje år som går utan att Sverige deltar i valutasamarbetet går medborgarna miste om stora vinster", fortsätter han. Vems vinster han talar om kan knappast missuppfattas - de dagliga rapporterna om svindlande börsuppgång talar ett tydligt språk. Visst, de stora aktieägarna har en del att vinna på EMU. Det är också de som Persson och Ringholm talar om när de fastslår att det går bättre och bättre "för Sverige".
I denna anda använder sig Bo Lundgren av ett argument för EMU som borde användas som bumerang av alla som ärligt räknar sig till intresseföreträdare av svensk arbetarrörelse.
"Klara signaler om riskerna med att inte ta aktiv del i den vitala del av Europasamarbetet som EMU utgör har kommit inte bara från Finland utan också från Storbritanniens premiärminister Tony Blair." Vad Tony Blair går för kan avläsas av en liten nyhet i DN den 18 mars 2000: Brittiska barn är fattigast i Europa, står där. Vart tredje brittiskt barn lever i en familj som ligger under den officiellt fastställda fattigdomsgränsen, har Unicef slagit fast. Antalet fattiga barn har ökat i hela EU-Europa på 80- och 90-talen, men ökningen var värst i Blair-landet.
Allt detta vet SAP-ledningen - som med sitt Ja till EMU har hamnat i en fälla. De använder moderaternas argument och vill ändå profilera sig som en bättre, socialare kraft. Sosse-Ja till EMU ska vara något helt annat än moderat-ja, hur nu detta ska gå till i verkligheten.
För att göra hemresan för kongressombuden lite lättare och för att komma undan en förväntad svekdebatt i s-föreningarna ute i landet utfärdades luddiga löften om förbättringar av sjukförsäkringen, a-kassan och utbyggd föräldrarförsäkring med i första steget ytterligare en pappamånad och dessutom n förbättrad tandvårdsförsäkring.
Men sveket är redan inbyggt i dessa löften: Kongressen slog fast att utgiftstaket ligger fast och att alla dessa fina reformer ska genomföras i den takt som "samhällets ekonomi tillåter". Och vad "samhällets ekonomi tillåter" - det ska enligt Perssons tidtabell i framtiden bestämmas av EMU.
Som sagt, en traditionell s-kongress, kan man tycka utifrån den yttre bilden. Men en s-kongress som fattade ett beslut med avgörande konsekvenser för vårt land. En kongress som innebar ytterligare ett stort kliv bort från arbetarrörelsens värderingar. En kongress som föder ännu mer politikerförakt och därmed passivitet, som inskränker det demokratiska utrymmet och öppnar större spelrum för kapital och borgerlighet.
Rolf Hagel