Från Västkusten
-LITE NYTT
Vi gamla fick som unga lära oss: Till jul ska man vara snäll. Alla minns vi tomtens självklara fråga: "Finns här några snälla barn?" Till och med fattigjonen skulle till jul få äta sig mätta. Sen fick man svälta hur mycket som helst. Så var det en gång, men tiderna förändras, och nu till det sämre igen.
Det är inte så lätt att önska alla en GOD JUL. I varje fall om man försöker följa dagens politik på alla nivåer, staten, landstingen, kommunerna. Många beslut drabbar alltid dem som finns på den nedre delen ifråga om inkomster och tillgångar. Man behöver bara läsa i protokoll eller lokaltidningarnas notiser, så upptäcker man ständigt nya exempel.
Så är det samtidigt som soppköken blir allt fler och allt mer angeläget. Så nog är det svårt med God jul önskan.

10 procent arbetslösa
I ett protokoll från Näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet i Uddevalla noteras att utskottet godkände en rapport om arbetsmarknadsläget i kommunen.
I utskottet sitter kommunalråden och andra ledare för de olika partierna från (v) till (m). Och alla bara godkänner 10 procent arbetslöshet utan ens en kommentar, trots allt tal om goda tider och minskad arbetslöshet. Hur blir julen får bl a dessa 10 procent? Kan det bli en GOD JUL?

Billigare blev dyrare
I Uddevalla kommuns nya avtal med Taxi från 1 jan 2000 sänktes den fasta avgiften för de personer som använder färdtjänsten. Men det visade sig att det visserligen blev billigare för den enskilde, men dyrare för kommunen och socialtjänsten. Ledande politiker kunde inte acceptera detta. Så socialtjänsten föreslår att den som utnyttjar färdtjänsten ska betala mer för själva taxiavgiften. Man ska nu betala 22 procent i stället för tidigare 20 procent. Man har räknat ut att kostnaden då blir oförändrad för kommunen. Men den som åker med färdtjänsten länge väg kan få avsevärd höjning på kostnaden för resan.
När detta skrivs har fullmäktige inte beslutat i frågan. Men eftersom alla partier i socialnämnden är överens om denna höjning torde fullmäktige också besluta enligt förslaget.
Det kommer inte att upplevas som GOD JUL av många.

Gamla får betala
I Munkedal, granne till Uddevalla, har kommunen hittills betalt vinterväghållning på många små enskilda vägar. Vid dessa vägstumpar bor ofta äldre människor, som genom kommunens åtagande kan bo kvar i sina stugor. Men fr o m januari år 2000 betalar kommunen bara för fyra gånger. Det är inte mycket ens i denna del av landet. Tvärtom så består vintern i dessa trakter oftast av att det töar och nästa dag så snöar det.
Dessutom sker det ofta att efter töväder kommer kylan med åtföljande ishalka. Att sanda eller på annat sätt få bort halkan har också ingått i kommunens åtagande. De äldre som bor kring alla dessa småvägar oroar sig nu för vintern. De är beroende av att det kommer någon som handlar, hjälper med städning etc. De vill bo kvar, och kommunen vill detsamma, men nu får de kanske ordna framkomligheten på egen bekostnad med sina allra lägsta pensioner. En negativ liten "julklapp" igen.

Kasta fin fisk
I förra nummer av Riktpunkt skrev jag om fiskaren som i sina nät för havskräftor bar fick tre stycken kräftor, men ett antal kilo vanlig matfisk. Han sålde den på fiskauktionen, så att det blev en - visserligen liten - men dock dagsinkomst även denna dag. Men det skulle han inte gjort. Han skulle ha kastat fisken i sjön som mat åt måsarna i stället för åt människor.
Nu är han dömd. Böterna blev 3 000 kr. Domen har upprört befolkningen här på Västkusten.
I sitt försvar åberopade den åtalade Miljöbalken, som förbjuder dumpning i havet. Men, säger tingsrätten, när detta hände hade inte Miljöbalken trätt i kraft och kan såldes inte åberopas. Vid denna tid gällde lagen om förbud mot dumpning av avfall från industrier och liknande verksamheter med giftiga produkter. Lagen gällde inte nyupptagen fisk som bara skulle återföras till sin naturliga omgivning. Att fisken var död spelade tydligen inte heller någon roll. Tänk vad juridisk byråkrati kan åstadkomma.
Det var också en liten negativ "julklapp" år Västkustbor.

GOD JUL
När jag skriver detta så kommer jag tänka på drängen på en stor gård ute på slotterängen och hans kommentar till de smörgåsar man kommit med till frukost. "Jag tror jag har fått tillbaka synen", sade drängen. "Du har väl inte sett dåligt", undrade kamraterna. "Jo, igår såg jag inte smöret på brödskivorna, men idag ser jag Johanssons ladugård genom ostskivan."
Så tycks det bli mer och mer idag. Men kanske kan vi hjälpas år många, många och få ändring på denna tendens. Så trots allt GOD JUL.
Olof Nilsson