Sjuk åldringsvård

 Undersköterskan Sarah Wägnert som gick ut och avslöjade vanvården på Polhemsgården i Solna måste berömmas. Hon hade mod att tala om de verkliga förhållandena inom äldreomsorgen. Liknande förhållanden finns på många av våra vårdhem. Orsaken till detta är för lite personal.

Solna kommun köpte enligt uppgift denna vård för 692 kronor dygnet per patient, som förmodligen var det lägsta anbudet. Tänkte Solna kommun på vad man får för detta pris? Det kan inte bli en bra vård.

Sarah var nog inte medveten om den lavin hon orsakade med sitt framträdande i TV, där det visades skrämmande bilder av vanvården. Detta har tidigare påtalats otaliga gånger av anhöriga, men då har protesterna viftats bort med olika bortförklaringar och argumentet att det saknas pengar i kommuner och landsting, och inget har förändrats.

Riksdagen tvingades nu att ta upp skandalen i en debatt om vården. Socialminister Margot Wallström sa att "kvaliteten och kompetensen hos personalen ska höjas". Misären beror nog inte i någon större omfattning på bristande kompetens utan på för lite personal. Den befintliga personalen hinner inte med många av de viktiga jobben. Att ha tillräckligt med tid att mata, byta blöjor, vända och stå till förfogande när patienten kallar. Att ligga timtal i sin avföring, kanske hela natten, är vanvård.

Personal som säkerligen har kompetens finns bland dem som sparkats från sjuk- och åldringsvård på grund av regeringens sparkrav. De har kunskap och erfarenhet om vård från sina tidigare arbetsplatser.

Samtidigt har kommunerna lämnat ut stora delar av denna vård till privata företag genom anbud. Vården blir inte bättre av att den privatiseras. Privata företag, som åtager sig vården, gör det för att tjäna pengar och ingen skall tro att det är välgörenhet. Hur står det till med den kommunala kontrollen av dessa vårdinrättningar och vilka krav har kommunerna på de privata företagen när sådan vanvård kunnat ske?

Hur många kommer att gå en tidigare död till mötes på grund av underbemanning inom privat och kommunal åldringsvår?. Vem har ansvaret? Är det kommunerna eller landstingen, som sänder över gamla patienter som inte är färdigbehandlade, eller regeringen med sitt sparprogram? Förmodligen kommer alla att skylla ifrån sig ansvaret.

Kravet måste vara att regeringen omgående satsar mera pengar till vården så att tillräcklig personal kan anställas.

Vården, barnomsorgen, hemtjänsten och skolan skall drivas av kommunerna och samhället och inte lämnas ut till privata vinstintressen.

 John Folke

Jag vill läsa fler artiklar.